Капан за сънища

Биберонът и неговата роля

Биберонът и неговата роля. Как да накараме бебето да се откаже от него?

На каква възраст бебето може да спре да използва биберон? Трябва ли да се премахне постепенно, или изведнъж? Всички деца ли имат еднаква нужда да сучат?
Ето някои съвети, които да ви просветлят.

Защо искаме да научим бебето да заспи без биберон?
Случвало ли Ви се е да пропълзите в спалнята под леглото на детето си посред нощ, защото е загубило биберона си? Случвало ли се е семейството Ви да е имало това преживяване по десетина пъти на нощ, всяка вечер? Омръзнало ли Ви е бебето Ви да се събужда от дрямка след 20 минути, защото биберонът му е паднал от устата му?
Ако отговорът на тези въпроси е “да”, нека видим средствата, с които разполагаме, за да научим бебето да заспи отново без биберон.

Защо използваме биберон-залъгалка?

Биберонът заменя майчината гърда. Днес се използва независимо дали детето е кърмено или не.
Важно е да се разбере, че смученето е рефлекс, който действа успокояващо на бебето. Ако поставите нещо в устата му, автоматично то ще започне да го смуче. Това смучещо движение дава ритъм, ритъм, който позволява на детето да се успокои, което довежда до това, то да може да заспи през деня или вечер – за дрямка или лягане.

Всички бебета ли ползват биберон?
Нуждите на всяко дете са различни. Това е факт. Всичко зависи от темперамента на новороденото.
Въпреки това е погрешно убеждението да се мисли, че всички бебета имат силна нужда от смучене.
Някои деца преминават през циклите на съня си, без да се нуждаят от биберон, майка си или бутилка, докато при други не може и да се  помисли за връщане към съня без хранене/сучене . Те се събуждат по-често, понякога дори в края на всеки цикъл, т. е. на всеки 30 до 45 минути, за да можете да им върнете ценния предмет!
Днес много деца заспиват без биберон и никога няма да имат нужда от такъв, за да заспят. Ако някога изведнъж имат силна нужда от смучене, те откриват бързо, че имат пръсти или играчката за сън, за да компенсират.

На каква възраст?

На възраст от 5-6 месеца бебето е в състояние да се откаже от  бибероните (ако Вие се заемете с не леката задача). На тази възраст вече не е толкова необходимо, но за съжаление навикът вече е установен – както за детето, така и за родителите. Толкова е удобно да имате биберон, за да накарате детето си да спре да плаче, или да продължи да спи!
Ако не сте успели да го премахнете тогава, следващият подходящ  момент е  около 1.5г. Тогава детето е достатъчно голямо, за да разбере какво му казвате и с подходящата психологическа подготовка, може да успеете дори да го накарате само да го „изхвърли“ и да не го потърси повече.


Това, което трябва да знаете, е, че ако биберонът е част от условията за сън на детето през нощта, той може да го загуби редовно по време на фазите на тих сън и ако не е в състояние да го върне обратно в устата само, когато се събуди, тогава родителите са обречени да трябва да ходят в стаята му, за да го дават редовно през нощта.

Междувременно винаги можете да работите по време на будните му фази върху придобиването на неговата самостоятелност, като систематично поставяте бибата в ръката му, така че то да я върне обратно в устата си само, но за това са нужни и много повторения.


Ако умората Ви е на границата на прага на толерантност, а биберонът остава основният проблем на многото  събуждания през нощта, предлагам Ви да обмислите премахването му от условията на заспиване.

Трябва ли да се премахне изведнъж, или постепенно?

Преди да премахнете биберона, ако детето е автономно по отношение на поставянето му обратно в устата, могат да се предприемат различни действия, за да се позволи на бебето да го намери отново през нощта.
Можем да поставим няколко биберона в леглото му, така че то винаги да има един под ръка, или да го завържем с предпазна щипка за биберон, или за играчката за сън. Този вариант ще Ви освободи от многобройните ставания, за да дадете бибата в устата на детето си.
 Следващата стъпка е да отрязвате върха му малко по малко, като продължавате да го държите в кошарата „повреден“, така че детето Ви самичко да загуби интерес, когато усети разликата.


Ако пък детето Ви все още не е в състояние да намери биберона си в леглото си и зависи от Вас, за да продължи нощта си, тогава очевидно това е неподходяща комбинация. Освен това, тъй като не спи добре през нощта поради многото си събуждания, то ще покаже много признаци на умора сутрин, когато се събуди и през деня.
В тези случаи съветвам родителите да го премахнат от ритуала на съня, за да позволят на бебето да има пълноценен и спокоен нощен сън.
В деня, в който сте решени да започнете приспиване без биберон, рязко го отстранете от условията на сън през първата нощ, но не забравяйте да бъдете винаги до бебето в разочарованието му със стратегия за заобикаляне на плача. Не е лесно, но вярвайте на детето си, че може да го справи.

Обикновено след 4-5 нощи биберонът е нещо от миналото.

Тук съм, за да помогна на Вас и вашето бебе да намерите път към необходимия сън!
Добрият сън е жизненоважен за здравето Ви! 💤

Други теми

Ранно ставане

Ранно ставане.. Защо?! Детето ви се събужда като по часовник и всеки ден в 5:00-5:30

Read More
0
    0
    Твоята количка
    Вашата количка е празнаВръщане към сайта