Капан за сънища

Преместване от кошарата в детското легло

Кога и по какъв начин да се случи местенето на детето от кошарата в „голямото“ легло?

Преместването в голямото легло бележи важен етап в живота на детето и на родителите. Вашето бебе е пораснало и става все по-независимо.

Ако промяната е направена в подходящия момент, всичко би трябвало да мине гладко, но ако детето не е готово, тя може бързо да се превърне в кошмар, а детето постоянно да става от леглото и да отлага все повече и повече времето за лягане.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да преминете през този преход 👇🏻

Преминаване към пълноразмерно легло: на каква възраст?

Ако детето Ви започне да се опитва да се катери по кошарата или да прави салта, за да се измъкне от него, тогава наистина нямате друга възможност, освен да го преместите на по-безопасно легло (единично легло или легло на пода).

Защо да чакате до 3 годинишна възрастм за преминаване към пълноразмерно легло?

Защо на три години? Защото е по-вероятно едно тригодишно дете да разбере инструкциите да остане в леглото, отколкото едно 18-месечно дете, на което ще му се стори много смешно да става или да се разхожда из къщата, докато всички останали спят.
Когато се прави тази промяна, опитайте се да я направите в момент, когато всичко върви добре, а не при голяма промяна (избягвайте появата на малко братче/сестриче, започването на детска градина, преместването на дома и т. н. ). Особено ако бебето и без това не спи много добре и има проблеми със заспиването вечер или се буди през нощта, бих препоръчала първо да разрешите проблемите със съня, преди да предприемете промяната. Смяната на креватчето в този момент може само да затрудни заспиването на дете, което ще става и по 50 пъти през вечерта.

Как да преминете към голямо легло?

За да направите прехода към пълноразмерно легло възможно най-плавен, можете да се опитате да запазите 2 легла в началото:

-да му дадете възможност да избира и ако не се получи много добре,
имате възможност да го поставите обратно в леглото му и да опитате отново малко по-късно.

Не се притеснявайте, за детето връщането в креватчето не е провал, а просто връщане в леглото, където винаги е спало добре, за да може да опита отново по-късно, когато му дойде времето (“стъпка назад, за да скочи напред”).
Съвети за по-лесно преминаване към пълноразмерно легло:

Когато го слагате в голямото му легло преди лягане, не се колебайте да изразите очакванията си: ти си в леглото си, направихме всичко, от което се нуждаеш (хигиена, гушкане, приказки и т. н. ), добре ли се чувстваш? Ако отговорът е “да”, сега е време да си лягаш и правилото е да останеш в леглото си.
В началото можете да поставите малка предпазна преграда отстрани, за да предотвратите падането на детето от леглото, или просто да поставите възглавница отстрани на леглото, така че детето да продължи да се чувства сигурно.

Какво да направя, ако детето ми продължава да става от креватчето си?

След като излезете от стаята му, детето ще стане отново. . . затова трябва да останете твърди в очакванията си и да го връщате толкова пъти, колкото е необходимо, докато най-накрая реши да остане в леглото си и да заспи. Ако сценарият отнема 1-2 часа през първите няколко вечери, не се колебайте да го сложите да си легне по-рано през тези вечери, за да не се стигне до задръжка на съня.
Ако въпреки всичките Ви усилия след няколко дни детето продължава да става и системно да се присъединява към вас в хола или в спалнята, ще трябва да проявите творчество, за да ограничите движенията му, така че да го мотивирате да остане в леглото.

В обобщение, как се справяте с прехода към пълноразмерно легло?

-В идеалния случай не по-рано от 3 години.
-Избягвайте да правите това, когато се появи малкото братче/сестриче
-Ясно изразете очакванията си
-Обезопасете новото легло с малка преграда
-Не се колебайте да го върнете в леглото му, ако не се получи от първия път

В повечето случаи преминаването към голямото легло минава безпроблемно, така че няма нужда да се стресирате. Ако нещата не вървят по план, не се колебайте да поискате помощ, за да не се отрази това на съня на цялата къща.

Тук съм, за да помогна на Вас и вашето бебе да намерите път към необходимия сън!
Добрият сън е жизненоважен за здравето Ви! 💤

Други теми

Ранно ставане

Ранно ставане.. Защо?! Детето ви се събужда като по часовник и всеки ден в 5:00-5:30

Read More
0
    0
    Твоята количка
    Вашата количка е празнаВръщане към сайта