Капан за сънища

Регресиите на съня

Поздравления 👏🏻

Ако сте тук, значи искате да научите повече за регресията на съня на вашето бебе.
И от опит мога да Ви кажа, че не е лесно да осмислите всички неща, които се говорят наляво и надясно за тази знаменита регресия.

В тази статия бих искала да разгледам основните положения и да отговоря на някои от най-често задаваните въпроси по тази тема.

Да започваме!

Какво представлява регресията на съня при бебетата?

Регресията на съня при бебетата е период на нарушения на съня, който обикновено настъпва в ключови моменти от развитието.
То се характеризира с по-чести нощни събуждания, трудно заспиване и по-кратки дрямки.

На коя възраст обикновено настъпва регресия на съня при бебетата?

Регресията на съня при децата обикновено настъпва в ключови възрасти на развитие, включително :

     

      • 4 месеца: Известната регресия на съня на 4 месеца. . . Бебето започва да развива четирифазен цикъл на сън, който включва лек, дълбок и REM сън. Това може да доведе до по-чести нощни събуждания, тъй като бебето трудно преминава от една фаза в друга.

      • 7 до 10 месеца: Бебето започва да развива нови двигателни и познавателни умения, като пълзене, ходене и говор. Това може да е много вълнуващо за бебето, но може и да наруши съня му.

      • 12 до 18 месеца: Бебето осъзнава своята индивидуалност, започва да се отделя от родителите си и да изследва заобикалящата го среда.

      • От 2 до 3 години: Децата започват да развиват собствено чувство за идентичност и независимост. Те стават все по-настоятелени. Това може да доведе до съпротива при лягане и до по-чести събуждания през нощта.

    Как мога да разпозная признаците на регресия на съня при моето бебе?

    Признаците на регресия на съня при бебетата могат да включват:

    -По-често събуждане през нощта
    -Трудно заспиване
    -По-кратки дрямки
    -съпротива при лягане
    -Плач или безпокойство през нощта

    Колко време обикновено продължава регресията на съня при бебетата?

    Продължителността на регресията на съня при бебетата е различна при различните деца.
    Тя може да продължи от няколко дни до 2-3 седмици.Понякога те могат да останат незабелязани.Ако затрудненията продължават и след 3-4 седмици, трябва да проверим дали ритъмът на бебето Ви е подходящ.

    Има ли методи за предотвратяване на регресията на съня при бебетата?

    Няма гарантиран начин за предотвратяване на регресията по време на сън, но има няколко неща, които можете да направите, за да намалите затрудненията:
    -Уверете се, че бебето ви си почива достатъчно през деня. Добре отпочиналото бебе е по-склонно да спи добре през нощта.
    -Създайте редовен и последователен режим на сън с ритуали. Тези устройства за разпределяне на времето ще помогнат на бебето да предвиди какво ще последва и да се подготви за лягане.
    -Избягвайте прекалената стимулация 1 час преди лягане. Трябва да се избягват телевизорът и екраните, тъй като те могат да затруднят заспиването. Синята светлина потиска отделянето на мелатонин – хормона на съня.
    -Създайте спокойна и комфортна среда за сън: възможно най-тъмна, тиха и прохладна стая или проветриво помещение по време на горещините.

    Ето някои допълнителни съвети, които могат да ви помогнат да помогнете на бебето си да преодолее регресията на съня:

    -Последователно спазвайте режима на сън. Бебетата обичат рутината и последователността ще им помогне да се чувстват сигурни и спокойни.
    -Научете се да разпознавате признаците на умора на бебето си. Ако успеете да го заведете в леглото, преди да се е изморило, ще е по-вероятно да заспи лесно.
    -Не се паникьосвайте, ако бебето ви има проблеми със заспиването. Нормално е бебетата да се нуждаят от време, за да заспят, особено по време на регресия на съня.
    -Ако бебето Ви се събуди през нощта, опитайте се да му помогнете да се успокои, без да го храните, ако вече не е свикнало да се храни през нощта или да го вдигате от леглото. Можете да му говорите нежно, да го успокоявате, да го потупвате или да разтривате нежно гръбчето му. .
    Необходимо е много търпение, последователност и съгласуваност ❤️

    Тук съм, за да помогна на Вас и вашето бебе да намерите път към необходимия сън!
    Добрият сън е жизненоважен за здравето Ви! 💤

    Други теми

    0
      0
      Твоята количка
      Вашата количка е празнаВръщане към сайта